Již delší dobu je našim cílem minimalizovat obalový materiál jak jen to bude možné (LOW WASTE).  Přesto jsme však chtěli, aby naše mýdla nějaký obal měly, aby byl čirý a z hygienického hlediska, aby mýdlo nebylo pro zákazníka tzv. ohmatané. I zákon nám obal přikazuje.
Po několika měsících hledání, snažení se a nekonečné komunikaci jsme konečně našli to, o co jsme usilovali. Již brzy budeme naše mýdla a šumivé koupele balit do nových kompostovatelných obalů, vyrobených z obnovitelných surovin (celulóza, která se dá opětovně získat z dřeviny).

Tento celulózový celofán je vyroben v souladu s evropskou normou EN13432 pro 100% kompostovatelné a biodegradabilní obaly. Nejlepší likvidace je na domácím kompostu, kde se fólie úplně rozloží v závislosti na okolní teplotě. Doba rozkladu se pohybuje do 8 týdnů do 6 měsíců. Pokud nevlastníte kompost, nezoufejte, obal můžete vhodit do tříděného odpadu, do boxu určeného pro papír.

A proč musí být mýdla v obalech? Protože nám to nařizuje legislativa. Mýdla bez obalu se prodávat nesmí. Musí být zabalení (chráněné) a musí být opatřeno etiketou, na které musí být všechny zákonem dané informace, jako je INCI (složení), výrobce, šarže a další nezbytnosti.  Bez toho to zkrátka nelze. Ale my jsme rádi, že jsme konečně našli cestu, o které jsme již dlouho snili. 

Nový celulózový celofán má úžasné vlastnosti, je nerozeznatelný od tatrafánové folie, dokáže uchránit aroma esenciálních a jiných olejů, je odolný vůči potřísnění vodou a je zcela odbouratelný v přírodě. Jeho pořizovací náklady jsou sice poněkud vyšší, jelikož se musí dovážet z ciziny a výroba je nákladnější, ale myslíme si, že z dlouhodobého hlediska je tato investice vůči životnímu prostření nevyčíslitelná.

Od května tedy přecházíme na tuto novou folii, proto vyhlašujeme konec izolepám, tatrafánovým celofánům a dalším podobným pomocníkům.

Těšíte se tak jako my?